Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ..... ΒΑΨΙΜΟ ... ΥΠΟΜΟΝΗ....


ΘΕΛΕΙ ΠΑΛΙ .....Β Α Ψ Ι Μ Ο

Ας ξεκινήσουμε από τον βασικό κανόνα, ειδικά για εντελώς αρχάριους: 
Aν δεν διαθέτετε στοιχειώδηυπομονή και αν το να καθήσετε όρθιοι για παραπάνω από δέκα λεπτά, είναι η μεγαλύτερη τιμωρία  που μπορεί κάποιος να σας επιβάλλει, αφήστε να το κάνει κάποιος άλλος....  
Στην πραγματικότητα τοβάψιμο και παρ΄όλο που από πολλούς  θεωρείται η υπέρτατη αγγαρεία, είναι μια από τις διαδικασίες, που όσο λίγες, το αποτέλεσμά τηςανανεώνει δημιουργικά αλλά και ριζικά τους χώρους του σπιτιού  και τη διάθεσή μας.

Ειδικά για τις κυρίες, που για τόσα και τόσα μερεμέτια εξαρτάστε από τους κυρίους του σπιτιού (ακόμα δεν μάθατε να κάνετε τρύπες με το  Black & Decker και τον παρακαλάτε ένα χρόνο να σας βάλει εκείνη τη ρημάδα την κρεμαστρούλα για τις πετσέτες της κουζίνας), δεν είναι καθόλου δύσκολο να σταματήσετε πια να ρωτάτε «μα πότε θα  βάψουμε» και να το κάνετεμόνη σας.
 
Καταρχήν αποφασίστε αν θέλετε πέρα από το φρεσκάρισμα των τοίχων, να αλλάξετε εντελώς κάποιον από τους υπάρχοντες χρωματισμούς. 
Διαλέξτε αποχρώσεις κατάλληλες για το μέγεθος των χώρων σας και που θα ταιριάζουν με όλες τις εποχές, αν δεν είστε απ΄ αυτούς που βάφουν δυό-τρεις φορές το χρόνο αλλά σας αρέσουν οι εποχιακές διακοσμήσεις. 
Φυσικά κι αν αυτό είναι που σας αρέσει μπορείτε βάψετε το υπνοδωμάτιο στο μπλε του αιγαίου και να ζωγραφίσετε έναν τεράστιο αστερία στην εσοχή του τοίχου πάνω από το κρεβάτι, αλλά αν αναρωτιέστε αν αυτό θα είναι το καλύτερο ντεκόρ και  για τις ...γιορτές των χριστουγέννων  δυστυχώς η απάντηση είναι πως μάλλον ...όχι.  
Ούτε εκείνο το βαθύ βυσσινί που είδατε στο κυριλέ εστιατόριο, είναι μάλλον το ενδεδειγμένο για το καθιστικό,  αν σκεφτείτε ότι εκεί ο χώρος ήταν αχανής και το  δικό σας 3Χ4 δωμάτιο, στον ίδιο χρωματισμό,  θα δείχνει ακόμα πιο μικρό. 

Γενικά, σχετικά με τα χρώματα και τις διαστάσεις των δωματίων σας, 
καλό είναι να λάβετε υπόψη σας, ότι:
* Tα σκούρα χρώματα  στους τοίχους, κάνουν τους χώρους να δείχνουν μικρότεροι.  Αν όμως θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο, μπορείτε να το κάνετε σε ένα μόνο τοίχο, διαλέγοντας μάλιστα εκείνον με τη μικρότερη επιφάνεια.
* Αν θέλετε να «σπάσετε» τα όρια ενός τετράγωνου δωματίου, βάψτε τον έναν τοίχο σε πολύ έντονο χρώμα και τους υπόλοιπους σε ουδέτερο χρωματισμό.
* Χρησιμοποιήστε σε κάποιο σημείο ενός τοίχου στένσιλ ή αυτοκόλλητες μπορντούρες/ταπετσαρία για να «κόψετε» το ύψος του χώρου ή βάψτε το ταβάνι ενός υπερβολικά ψηλοτάβανου δωματίου, σε τόνους αρκετά πιο σκούρους από τους  τοίχους.

Μια επιλογή που πάνω της βασίζεται, όχι μόνο η καλή κατάσταση των νεύρων σας όσο δουλεύετε,  αλλά και το αν αυτή θα είναι η πρώτη και τελευταία φορά που το επιχειρήσετε,  είναι  η χρονική στιγμή που θα αποφασίσετε να μεταμορφωθείτε σε ...μπογιατζή. 
Αποφύγετε τις μέρες και ώρες που βρίσκονται όλοι στο σπίτι,  κάποιοι θέλουν να χαλαρώσουν και τα παιδιά σας τραβούν να τα πάτε βόλτα.  ‘Ισως να κουραστείτε λιγάκι περισσότερο, εκτός κι αν οι  κολλητοί σας πιστεύουν  ότι πραγματικά  «οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται», αλλά όταν θα είστε μόνοι και ήρεμοι,  σίγουρα όλα θα εξελιχθούν με λιγότερα απρόοπτα.
Αν δεν γνωρίζετε  τίποτα από μπογιές, φροντίστε τουλάχιστον να ενημερωθείτε για το είδος χρώματος που είναι ήδη βαμμένοι οι τοίχοι πριν τρέξετε στο χρωματοπωλείο, γιατί είναι σίγουρο ότι το πλαστικό πάνω στον ασβέστη που είναι πιθανόν είναι περασμένο το ταβάνι του μπάνιου, δεν πρόκειται με τίποτα να ...δεχθεί να σταθεί. 
Η ποιότητα ης μπογιάς που θα χρησιμοποιήσετε για τους τοίχους,  θα καθορίσει κατά πολύ το αποτέλεσμα.  Σαν "ακρυλικό" για εσωτερικούς χώρους ή  "πλαστικό" θα τις  δείτε στα χρωματοπωλεία, όμως οι μάρκες και οι  διακυμάνσεις σε ποιότητα και τιμές είναι πολλές. Ότι πληρώσετε θα πάρετε...  Κατά βάση τα ακριβότερα χρώματα: είναι οικολογικά,  στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα, "στρώνουν" στο βάψιμο ευκολότερα, αλλά και καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα και γενικά "αντέχουν" περισσότερο. Ειδικά λοιπόν για δωμάτια, που ξέρετε ότι θα χρειαστεί οι τοίχοι πριν ξαναβαφτούν,  να καθαριστούν (παιδικά, κουζίνες), μη σας πιάσουν οι τσιγκουνιές.
Κάτι που επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε, πριν γυρίσετε σπίτι φορτωμένοι με μπογιές, ρολά, πινέλα, γάντια, ναύλον για να καλύψετε τα έπιπλα και χαρτόνια για το πάτωμα, είναι ότι η απόχρωση που σας εντυπωσίασε στο χρωματολόγιο, ανάλογα με το είδος και την ποιότητά της, ίσως διαφέρει αρκετά πάνω στον τοίχο. Οι περισσότερες βγαίνουν 1-2 τόνους  πιο ανοιχτές,  γι΄ αυτό αν είστε άνθρωπος της λεπτομέρειας, δοκιμάστε το αρχικά σ΄ένα μικρό μέρος ενός τοίχου και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς για να βεβαιωθείτε ότι είναι η απόχρωση που θέλετε και να μην βρεθείτε προ απροόπτου ..κατόπιν εορτής, αφού ειδικά στα πολύ έντονα χρώματα ορισμένων εταιριών, οι αποκλίσεις από το χαρτί στον τοίχο είναι μεγάλες.
Σαν να ..στραβομουτσουνιάσατε λιγάκι, στο άκουσμα του «νάυλον» και των «χαρτονιών». Όμως το να βάψετε είναι μια αποκλειστικά δημιουργική απόλαυση, όταν μιλάμε για ένα εντελώς άδειο σπίτι. Επειδή όμως αυτό σπάνια θα σας συμβεί, είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσετε να προστατέψετε τα πάντα από καταστροφικά ατυχήματα και φυσικά, στο βαθμό που μπορείτε, να έχετε μετακινήσει εκτός του χώρου που δουλεύετε όσο περισσότερα αντικείμενα γίνεται. 
Αλλά και η ιστορία του πιτσιλισμένου πατώματος, είναι από τα πιο άσχημα που μπορούν να σας συμβούν γι΄ αυτό και καλύψτε το, πριν από τη πρώτη πινελιά.  Προσοχή!  Όχι με το ίδιο νάυλον που θα χρησιμοποιήσετε για τα έπιπλα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεταφέρετε τη μπογιά με τα παπούτσια σας, από δωμάτιο σε δωμάτιο αφού το πλαστικό   δεν απορροφά  το χρώμα όπως το χαρτόνι.  Πολύ καλά θα κάνουν τη δουλειά τους και οι στρωμένες στο πάτωμα παλιές εφημερίδες όπως και παλιά σεντόνια/υφάσματα πάνω στα έπιπλα.
Προσοχή μεγάλη και στο σκαφάκι αλλά και τα κουτιά  με τη μπογιά. Όσο γίνεται μακριά από τα πόδια σας και όταν είστε στη σκάλα, όσο γίνεται καλύτερα στερεωμένα. Τώρα αν  κάτι πάει στραβά ……επιστρατεύστε σφουγγάρια, κουβάδες με νερό  και υπομονή.
Χρησιμοποιώντας χρώματα όχι υδατοδιαλυτά, δηλαδή εκείνα που αραιώνονται με χημικό διαλυτικό / White Spirit και όχι με νερό (π.χ λαδομπογιά) θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί στο τι λερώνετε γύρω σας, εκτός από την προς βάψιμο επιφάνεια. Έχετε πάντα κοντά σας ένα σφουγγαράκι ή πανί και  καθαρίστε επί τόπου του λεκέδες. Όταν στεγνώσουν θα χρειαστεί περισσότερο τρίψιμο για να φύγουν και πολύ περισσότερο ...βρίσιμο.

 Αρχίστε προετοιμάζοντας τον τοίχο για βάψιμο που σημαίνει ότι όλες τις τρύπες από τα καρφάκια όταν κάνατε ...βόλτα τα κάδρα γύρω γύρω στους τοίχους, τώρα θα τις ...πληρώσετε.  Κλείστε με στόκο και μια μικρή σπάτουλα κάθε τέτοια τρύπα ή ρωγμή στον τοίχο, αφήστε να στεγνώσει και τρίψτε ελαφρά μ΄ένα γυαλόχαρτο, ώστε ο τοίχος να είναι εντελώς λείος. Επίσης πριν ξεκινήσετε να τον βάφετε, πιθανόν να χρειαστεί να τρίψετε σημεία  του τοίχου που το προηγούμενο χρώμα έχει ξεφτίσει. Απομακρύνετε εντελώς με τη βοήθεια μιας σπάτουλα την παλιά μπογιά τρίψτε και εδώ ελαφρά με γυαλόχαρτο κι αν χρειάζετε στοκάρετε ώστε η επιφάνεια να είναι εντελώς ομοιόμορφη. Στόκο για τοίχους, θα βρείτε έτοιμο  σε όλα τα χρωματοπωλεία.


Ξεκινήστε το βάψιμο από το ταβάνι. Αν σας εξυπηρετεί ή αν το τελευταίο σκαλοπάτι της σκάλας, σας προκαλεί "υψοφοβία", προσαρμόστε στέρεα το ρολό σ΄ένα σκουπόξυλο ή μια ειδική προέκταση που θα βρείτε σε οποιοδήποτε χρωματοπωλείο. Συνεχίστε  μ΄ένα φαρδύ πινέλο, με τις γωνιές στις   ενώσεις των τοίχων, τα γνωστά "κοψίματα" και τελευταία την μεγάλη επιφάνεια του τοίχου. 
Τη διαδικασία αυτή, καλό είναι να την ακολουθήσετε για κάθε τοίχο ξεχωριστά και όχι να κάνετε  αρχικά πρώτα όλα τα κοψίματα και στη συνέχεια όλους τους τοίχους. Έτσι η μπογιά δεν θα προλάβει να στεγνώσει και  θα σας επιτρέπει να την στρώνετε ομοιόμορφα χωρίς δυσκολία, εντοπίζοντας αμέσως τις ατέλειες. Εκ πείρας, το ευκολότερο και συντομότερο σύστημα, αν βάφετε χωρίς "βοηθό",  είναι να χρησιμοποιείτε σκάλα που το τελευταίο σκαλοπάτι της είναι τόσο φαρδύ ώστε να χωρά  να ακουμπήσετε το σκαφάκι με τη μπογιά. Ανεβείτε εφοδιασμένοι με την μπογιά, ρολό αλλά και πινέλο και ολοκληρώνετε κάθε φορά το σημείο που βρίσκεστε, τόσο στο ταβάνι όσο και στην ένωση με τον τοίχο. 
Τα σημεία που οι τοίχοι ενώνονται με το ταβάνι τα μοναδικά που δεν επιδέχονται "λάθη", ειδικά  δεν υπάρχει γύψινο ή ξύλινο διαχωριστικό αναμέσα τους. Βεβαιωθείτε ότι το πινέλο  που χρησιμοποιείτε έχει το σωστό πάχος και αν το θεωρείτε σκόπιμο, χρησιμοποιείστε την ειδική ταινία προστασίας. Αλλά και το κάτω μέρος που ο τοίχος ενώνεται με το δάπεδο, επίσης απαιτεί μεγάλη προσοχή. Τα πασαλειμμένα με χρώμα σοβατεπί και οι κόχες που φαίνονται σαν να τις έχει σχεδιάσει χέρι που πάσχει από πάρκινσον, το χείριστο θέαμα...Μια ταινία προστασίας κι εδώ θα σας βοηθήσει πολύ.
Η "γιορτή" στο βάψιμο είναι σίγουρα οι μεγάλες επιφάνειες των τοίχων. Νοιώστε λιγάκι σαν αληθινός καλλιτέχνης ή παιδί και πριν ξεκινήσετε, ξεδώστε σχεδιάζοντας σχήματα, λέξεις, μηνύματα και δείτε για λίγο το σπίτι να θυμίζει το  κτίριο της νομικής. Είναι άκρως χαλαρωτικό και απελευθερωτικό... 
Ακριβώς μετά απ΄αυτό το στάδιο, φτιάξτε έναν ακόμα καφέ και επιτέλους συγκεντρωθείτε σ΄ αυτό που ξεκινήσατε να κάνετε… :)
Το πιθανότερο  ότι θα χρειαστεί να περάσετε τοίχους και  ταβάνι  και μ΄ένα δεύτερο  μπογιάς, βλέπετε εκτός από τα πνευμόνια σας πήγαν και στους τοίχους τα τόσα πακέτα που καπνίσατε εκεί μέσα. 
Αν μέχρι να τελειώσετε τη δουλειά σας, χρειαστεί να κάνετε  ....10-15 διαλλείμματα διάρκειας 1 ώρας το καθένα,  μην ζητάτε τα ρέστα από τη μπογιά που έπηξε στο κουτί ή  ξεράθηκε στο ρολό και τα πινέλα.   Πάντως, υπάρχει λύση. Ακόμα και για μια ολόκληρη μέρα μπορείτε να σταματήσετε και να ξεκινήσετε την επόμενη από εκεί που τα αφήσατε, αρκεί να σφραγίσετε το κουτί της μπογιάς και να τυλίξετε πινέλα και ρολό μέσα σε μια νάυλον σακκούλα κλεισμένη καλά. 
Αν τώρα το απλό βάψιμο με το ρολό, σας φαίνεται ...λίγο για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και τα ταλέντα σας, χρησιμοποιείστε  κάποια από τις τεχνοτροπίες που αλλάζουν την υφή του χρώματος κάνοντάς το να μοιάζει ανάγλυφο ή παλαιωμένο ή χρησιμοποιήστεστένσιλ, στάμπες, ή σφουγγάρι για να δώσετε στο χρώμα διαφορετική όψη.
Σε όλα πια τα χρωματοπωλεία θα βρείτε ότι σας χρειάζεται αλλά και φυλλάδια με αναλυτικές οδηγίες για το πως θα πετύχετε την τεχνοτροπία που θέλετε.   Το ευκολότερο είναι να το κάνετε μ΄ ένα από τα ειδικά ρολό, που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία, διαλέγοντας το σχέδιο που θέλετε να αποτυπωθεί στον τοίχο. Απλά μην το παρακάνατε
Γενικά ότι διαφορετικό -απόχρωση, τεχνοτροπία, ταπετσαρία, στένσιλ κλπ-  καλό είναι να αποτελεί εξαίρεση στην όλη επιφάνεια των τοίχων του δωματίου, να περιορίζεται σε μικρές επιφάνειες. Διαφορετικά τελειώνοντας το βάψιμο,  κινδυνεύετε να βρεθείτε σ΄ ένα χώρο που δεν θα μοιάζει πια με το σπίτι σας αλλά με αίθουσα μουσείου ή καφετέριας και θα σας κάνει επιτέλους να καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει εκείνη η περίεργη φράση ... «έχει απάνω του την Άρτα και τα Γιάννενα»



Η πιο κλασσική και δοκιμασμένη συνταγή πάντως, σε ότι αφορά τον συνδυασμό χρωμάτων, είναι αυτή του έντονου χρωματισμού ενός μόνο τοίχου, που και με την κατάλληλη διακόσμησή του μπορεί να γίνει πραγματικά το κέντρο της προσοχής μέσα στο χώρο.
Στην επιλογή του ιδανικού χρώματος για κάθε χώρο, το προσωπικό σας γούστο, με τους ελάχιστους περιορισμούς που αναφέραμε, έχει τον πρώτο λόγο. Αν όμως  θέλετε να το συνδυάσετε και με την ψυχολογία των χρωμάτων, μάθετε ότι:
Τα χρώματα επηρεάζουν άμεσα την ψυχική μας διάθεση. 
 Διαλέγοντας το ΜΠΛΕ ως κυρίαρχο χρώμα, χαρίζετε στο σπίτι σας μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ξεκούρασης. Το ΚΙΤΡΙΝΟ μας γεμίζει με θετική ενέργεια και Το ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ αισιοδοξία. Ενα δωμάτιο με ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ τοίχους κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις, ενώ όλες οι αποχρώσεις του ροζ δίνουν μια νότα ρομαντισμού. Το ΠΡΑΣΙΝΟ θεωρείται τυχερό και ελπιδοφόρο χρώμα ...
Μια επίσης έξυπνη κίνηση, είναι να αποφύγετε σ΄ ένα σπίτι 3-4 δωματίων τις ακραία έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στα χρώματά τους, εκτός κι αν το απωθημένο σας ήταν πάντα να μένετε σε ξενοδοχείο για να μπορείτε να κοιμάστε στο κόκκινο δωμάτιο, να βλέπετε τηλεόραση στο μπλε, να τρώτε στο πράσινο…. Ειδικά σε μικρά σπίτια, οι κοντινές αποχρώσεις  όλων των χώρων, με μεμονωμένα έντονα στοιχεία και ιδιαίτερα στοιχεία στο κάθε ένα, εξασφαλίζουν μια στοιχειώδη ομοιομορφία που δίνει την ψεδαίσθηση της συνολικά μεγαλύτερης διάστασης του σπιτιού. 
Εξαίρεση σε όλα αυτά τα μικρά «μη»,  αποτελούν φυσικά τα παιδικά δωμάτια. Εκεί όσο πιο έντονα τα χρώματα και οι συνδυασμοί μεταξύ τους, αλλά και η χρήση διακοσμητικών στοιχείων (στένσιλ με παιδικά σχέδια, πολύχρωμες μπορντούρες κλπ) θα κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα πιο πετυχημένο. 



Και... 
  Από τις χειρότερες στιγμές στην όλη διαδικασία, τοκαθάρισμα όλων των εργαλείων που χρησιμοποιήσατε για να βάψετε. Για να γλυτώσετε τουλάχιστον από το να πλένετε τα σκαφάκια,  καλύψτε τα πριν βάλετε μέσα την μπογιά με ...αλουμινόχαρτο. Θα σας εξυπηρετήσει αφάνταστα αρκεί να το κάνετε στρώνοντας πολύ καλά το αλουμινόχαρτο ώστε να "κολλήσει" εντελώς πάνω στο σκαφάκι.
* Όταν βάφετε με πινέλο και τη μπογιά μέσα στο κουτί της, στραγγίζοντας κάθε φορά το πινέλο στο χείλος του κουτιού, είναι θέμα λίγων λεπτών το σημείο αυτό να γεμίσει μπογιά, που από εκεί θα μεταφέρεται στο χέρι του πινέλου και από εκεί στα δικά σας χέρια. Εκτός κι αν... Εκτός κι αν πριν ξεκινήσετε περάσετε γύρω από το κουτί ένα φαρδύ λάστιχο που εκεί θα σκουπίζετε την περρισευούμενη ποσότητα μπογιάς του πινέλου.
Είναι εξαιρετικά πρακτικό και ο τέλειος τρόπος για να κρατηθεί και το κουτί και το πινέλο αλλά και τα χέρια σας καθαρά. 
* Αν βάφετε συχνά και θέλετε να θυμάστε το χρώμα που χρησιμοποιήσατε κάθε φορά, ώστε να μπορείτε να το  ξαναβρείτε εύκολα χωρίς και πάλι να ανατρέχετε σε όλα τα χρωματολόγια όλων των εταιριών χρωμάτων, φτιάξτε τη δική σας τέτοια ...βεντάλια. 
Κάντε από μία τρύπα στην κορυφή σε απλά κομμάτια λεπτού ξύλου και περάστε τα σ΄ένα κομμάτι σύρμα. Εκτός από το δείγμα κάθε μπογιάς που χρησιμοποιείτε, σημειώστε με μαρκαδόρο αναλυτικά τα στοιχεία του: εταιρία, νούμερο, περιγραφή. 

* Είναι σίγουρο ότι πολύ πριν ξαναβάψετε ολόκληρο το σπίτι θα χρειαστούν σε μερικά σημεία ...διορθωτικά μπαλώματα. Ένα χτύπημα π.χ πάνω στον τοίχο από οποιοδήποτε αντικείμενο  θα γδάρει το χρώμα και κανένας λόγος δεν υπάρχει να περιμένετε το βάψιμο ολόκληρου του τοίχου για να το αποκαταστήσετε. Τελειώνοντας το βάψιμο κάθε δωματίου, κρατήστε μια μικρή ποσότητα μπογιάς σ΄ένα πλαστικό δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς και σημειώστε πάνω του που ακριβώς έχετε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο χρώμα. Είναι πολύ πρακτικό, και ειδικά για τις περιπτώσεις που δεν έχετε βάψει με μια έτοιμη απόχρωση όπως ακριβώς την αγοράσατε από το χρωματοπωλείο αλλά έχετε αναμείξει μόνοι σας χρώματα, που να είστε σίγουροι ότι είναι ...αδύνατον να τα ξαναπετύχετε ακριβώς ίδια.

 ΟΙΚΟΔΟΜΟΕΜΠΟΡΙΚΗ  ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2810-314098
ΣΤΡΥΜΩΝΟΣ 8 ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΓΩΝΙΑ
ΠΛΗΣΙΟΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΡΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ELECTRONET.πιτσουλακης-ρομπογιαννακη
ΑΠΕΝΑΝΤΗ ΑΠΟ ΒΕΝΤΣΙΝΑΔΙΚΟ Ε.Κ.Ο. 

 ΑΝΕΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν το βάψιμο;

Επαναβαφή Κτιρίου>Εσωτερικοί Χώροι Το  φρεσκάρισμα  της κατοικίας είναι καλό να γίνεται ανα 3 με 4 χρόνια. Έτσι υπάρχει μια περιοδική συντήρηση της κατοικίας που επιδιορθώνει της φθορές στο πέρασμα του χρόνου (σκουριά στα κάγκελα, φθαρμένα χρώματα κ.τ.λ.). Σε αυτήν την ενότητα αναφερόμαστε στο φρεσκάρισμα των εσωτερικών τοίχων (δωμάτια, υπόγεια) οι οποίοι είναι βαμμένοι αλλά δεν είναι  σπατουλαρισμένοι . Είναι βαμμένοι απευθείας στον  σοβά . Εάν θέλετε να φρεσκάρετε βαμμένες σπατουλαριστές επιφάνειες πηγαίνετε στην ενότητα  επαναβαφή εσωτερικών σπατουλαριστών χώρων . Το φρεσκάρισμα των εσωτερικών τοίχων γίνεται με απλά πλαστικά. Η διαδικασία εργασίας είναι η ίδια με την  επαναβαφή εξωτερικών χώρων . Τι πρέπει να γνωρίζω πριν το βάψιμο; Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν στους τοίχους υπάρχει κολλημένη κάπνα από τσιγάρο (π.χ. καφενεία, κέντρα διασκέδασης κ.τ.λ.) ή κάπνα από πυρκαγιά, θα πρέπει να προηγηθεί ειδική προεργασία ώστε να μονωθεί η κάπνα πριν το βάψιμο των τοίχων

ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ.. ΛΕΜΕ.(ΤΟ ΣΠΙΤΙ)

ΒΑΨΤΕ ΜΕ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ Photo copyright:  Yannis Pavlis Μετά απ΄όλα τα γενικά και "απλοϊκά" που περιελάμβανε   το πρώτο αφιέρωμα στο ...σπόρ , ήρθε η στιγμή του ...καλλιτεχνίζειν με το ρολό στο χέρι. Οι τιμές των επαγγελματιών του είδους έχουν φθάσει στα ύψη κι  όσο κι αν γκρινιάζετε ότι δεν έχετε στιγμή ελεύθερου χρόνου, ήρθε ίσως η ώρα να κόψετε ανούσιες ώρες ...τηλεθέασης, για να ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικότερο και κυρίως χρησιμότερο... Η  γενική φιλοσοφία της τεχνοτροπίας στο βάψιμο δεν είναι παρά η δημιουργία πάνω στην επιφάν εια του τοίχου ακαθόριστων, ασύμμετρων ή και πιο συγκεκριμένων σχεδίων και σχημάτων χωρίς, στις περισσότερες τεχνοτροπίες, να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο διακοσμητικό στοιχείο, παρά μόνο το ίδιο το χρώμα. Οι πιο πολλές ιδιαίτερες  τεχνικές  στο βάψιμο,  βασίζονται στον γενικό κανόνα της χρησιμοποίησης ΔΥΟ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, εκ των οποίων το ένα ΠΙΟ ΣΚΟΥΡΟ από το άλλο και κατά προτίμ

Τεχνοτροπίες Και Διακόσμηση

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ ΜΕ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ Η τεχνοτροπία με το σφουγγάρι είναι η πιο γνωστή από όλες τις τεχνοτροπίες, οι περισσότεροι την θεωρούν την πιο εύκολη, όμως και εδώ πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα για να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.Καταρχήν και εδώ πρέπει να κάνουμε σωστή επιλογή των χρωμάτων, έτσι για να είναι πετυχημένη πρέπει να κάνουμε σωστό δέσιμο των χρωμάτων.Στην τεχνοτροπία αυτή συνήθως το κάτω χρώμα είναι  η ανοιχτή απόχρωση και η πάνω η σκουρόχρωμη. Το καλό με αυτή την τεχνοτροπία είναι ότι όσο μεγάλη και αν είναι η επιφάνεια που θα περάσουμε , αυτή συνήθως δεν είναι κουραστική. Εδώ λοιπόν, εκτός των απαραίτητων εργαλείων , θα χρειαστούμε  επιπλέον ένα σφουγγάρι συνήθως για πολύ καλλίτερα αποτελέσματα ένα φυσικό. Βάφουμε λοιπόν καταρχήν τον τοίχο με το ανοιχτό χρώμα και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά Στη συνέχεια βρέχουμε  το σφουγγάρι και το στύβουμε, έπειτα το βουτάμε στο δεύτερο χρώμα τον ζελέ τεχνοτροπίας δηλαδή, και περνάμε ταμπονάροντας ή με κυκλικές κινή