ΟΙΚΟΔΟΜΟΕΜΠΟΡΙΚΗ
Tips για να βάψετε το σπίτι
Tips για να βάψετε το σπίτι
Αν σχεδιάζετε να βάψετε το σπίτι σας, κάνοντάς του ένα επιτυχημένο lifting, μη φαντάζεστε ότι είναι κάτι που μπορείτε να «ξεπετάξετε» - εκτός, βέβαια, αν δεν σας νοιάζει το τελικό αποτέλεσμα.
Πρέπει να έχετε χρόνο και υπομονή, ώστε το «φρεσκάρισμα» των τοίχων να γίνει σωστά και η ανανέωση του χώρου σας να σας ικανοποιήσει. Κάντε, λοιπόν, τα πρώτα σας βήματα ακολουθώντας τις συμβουλές του ειδικού και περιορίζοντας προς το παρόν τα πειράματά σας στο εσωτερικό του σπιτιού.
Τι μπογιά να διαλέξω;
Στους εσωτερικούς τοίχους χρησιμοποιήστε πλαστικά υδατοδιαλυτά χρώματα, που στεγνώνουν γρήγορα, δεν έχουν έντονη οσμή και αναθυμιάσεις, και καθαρίζουν εύκολα. Μάλιστα, ορισμένα χρώματα (π.χ. κόκκινο, κίτρινο) υπάρχουν έτοιμα ως βάση, ενώ οι υπόλοιπες αποχρώσεις ετοιμάζονται από ειδικό μηχάνημα στο κατάστημα.
Συμβουλές για καλύτερο αποτέλεσμα
• Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τι σας αρέσει, προμηθευτείτε δειγματολόγια και δοκιμάστε τα στην επιφάνεια που θέλετε να βάψετε.
• Αν ο τοίχος έχει άλλο χρώμα, περάστε μερικά χέρια λευκό πριν από το χρώμα που θέλετε.
• Τα έντονα χρώματα πρέπει να περαστούν πολλά «χέρια» για να μην έχουν ατέλειες.
• Όσο καλύτερο είναι το χρώμα τόσο λιγότερα «χέρια» χρειάζεται να περάσετε.
Πόσο χρώμα θα χρειαστώ;
Αν θέλετε να «φρεσκάρετε» ένα μέσο δωμάτιο (περίπου 25 τ.μ.), υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου έναν κουβά 10 λίτρων χρώμα πλαστικό που αραιώνεται με νερό. Διαφορετικά, σε κάθε μπογιά αναγράφεται ο αριθμός των τ.μ. που μπορεί να καλύψει 1 λίτρο αδιάλυτης βαφής ή ολόκληρος ο κουβάς.
Βάψιμο για αρχάριους
Μαζέψτε! Μαζέψτε χαλιά, διακοσμητικά, ξεκρεμάστε ό,τι υπάρχει στους τοίχους και το ταβάνι (πίνακες, φωτιστικά) και μεταφέρετε ό,τι μπορείτε σε άλλο χώρο. Τα βαριά αντικείμενα βάλτε τα στο κέντρο του δωματίου και καλύψτε τα με νάιλον ή σεντόνια.
Καθαρίστε! Για καλύτερο αποτέλεσμα, ο τοίχος που θα βαφτεί πρέπει να είναι καθαρός, χωρίς λίπη, άλατα, σκουριές. Πλύντε τον, λοιπόν, με νερό και σαπούνι.
Στρώστε! Καλύψτε με χαρτοταινία τα σημεία που ο τοίχος εφάπτεται με επιφάνειες που δεν θέλετε να λερωθούν (ντουλάπες, κουφώματα, σοβατεπιά, διακόπτες) και με χαρτόνι ή εφημερίδες το πάτωμα.
Μαστορέψτε! Απομακρύνετε με τη σπάτουλα την μπογιά που έχει ξεφτίσει ή φουσκώσει και στοκάρετε τον τοίχο στα σημεία αυτά και όπου αλλού χρειάζεται (τρύπες από καρφιά, λεκέδες). Αφού στεγνώσει ο στόκος, τρίψτε τον με γυαλόχαρτο και περάστε τα σημεία με αστάρι νερού, για να μην «ξεφλουδίσει» το χρώμα, αλλά και για να μη διαφέρει στον τόνο.
Βάψιμο Ενώ στεγνώνει το αστάρι, αραιώστε το χρώμα με νερό (π.χ. τα 10 lt με λίγο παραπάνω από 1,5 lt νερό). Πρώτα κάντε προσεκτικά με το πινέλο τα «κοψίματα», δηλαδή τις γωνίες μεταξύ των τοίχων, γύρω από ντουλάπες, κάσες και διακόπτες. Αν βάψετε το ταβάνι, ξεκινήστε από αυτό και μετά συνεχίστε στους τοίχους, χρησιμοποιώντας το ρολό και το κοντάρι. Βουτήξτε το ρολό στο σκαφάκι με την μπογιά και ρολάρετέ το στη ρηχή πλευρά για να στραγγίξει και να απλωθεί το χρώμα. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι σταθερές, αργές, μικρές και να γίνονται από πάνω προς τα κάτω, σχηματίζοντας ανάποδο «Μ» («W»). Πριν προχωρήσετε, ξαναπεράστε το ίδιο τμήμα για να καλυφθούν τα κενά. Όταν στεγνώσει το «πρώτο χέρι», περάστε το «δεύτερο» με την ίδια σειρά, δηλαδή πρώτα τα «κοψίματα» και μετά τα μεγάλα κομμάτια τοίχου.
Tip Επιλέξτε ρολό με κοντές τρίχες για τις λείες επιφάνειες και με μακριές για τις σαγρέ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου