Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμβουλές για την διαδικασία του βαψίματος


Η προεπάλειψη ή αστάρωμα, είναι μια στρώση που προηγείται της κύριας βαφής και που ως στόχο έχει να σταθεροποιήσει την επιφάνεια υποδοχής, να ρυθμίσει την απορροφητικότητα της και να εξασφαλίσει ικανή πρόσφυση της βαφής στο υπόβαθρο. Οι εσοχές συμπληρώνονται με την προσθήκη κατάλληλου υλικού (τσιμεντοκονίαμα, ασβεστοκονίαμα, στόκος κλπ.) και οι προεξοχές αφαιρούνται ή αποκόπτονται.
Στη διαδικασία της προεπάλειψης μπορεί επίσης να ενταχθεί, όταν απαιτείται και το σπατουλάρισμα, δηλαδή μια εργασία κατά την οποία επιδιώκεται να διαμορφωθεί λεία επιφάνεια με τη χρήση λεπτόκοκκων.
Μόλις ολοκληρώσετε όλες τις απαρίτητες προετοιμασίες στους τοίχους και την οροφή, και αφού διαλέξετε την μπογιά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, το επόμενο έργο σας θα είναι να υπολογίσετε πόση μπογιά θα χρειαστείτε και να προγραμματίσετε τη σειρά εργασίας. Σε βαμμένες επιφάνειες η κανονική μπογιά θα πρέπει να καλύψει 15 τετραγωνικά μέτρα σε κάθε λίτρο. Η πιο περιεκτική μπογιά non-drip καλύπτει κάπως μικρότερες επιφάνειες – 12 τετραγωνικά το λίτρο.
Η βάση οφείλει να γίνεται σε μέτριες θερμοκρασίες περιβάλλοντος και η κάθε στρώση να εφαρμόζεται όταν θα έχει στεγνώσει η προηγούμενη της. Το χρώμα εφαρμόζεται με βούρτσα, πινέλο, ρολό ή πιστόλι βαφής. Προκειμένου να επιτυγχάνεται χρωματική ομοιομορφία θα πρέπει οι επιφάνειες να χρωματίζονται χωρίς διακοπή εργασίας.
Αν δεν είσαστε σίγουροι οτι διαθέτετε γερό μάτι και σταθερό χέρι είναι προτιμότερο να καλύψετε τις επιφάνειες που βρίσκονται δίπλα σε εκείνες που θα βάψετε. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να κολλήσετε χαρτοταινία στο πλαίσιο των παραθύρων, στην κάσα της πόρτας και σε πρίζες και διακόπτες.
Το χρώμα εφαρμόζεται πάντοτε πάνω σε στεγνή και καθαρή επιφάνεια. Υγρή ή νωπή επιφάνεια δεν επιτρέπει την καλή πρόσφυση ούτε την πλήρη κάλυψη. Ιδιαίτερα σε επιφάνειες σκυροδέματος τα χρησιμοποιούμενα χρώματα θα πρέπει να παραμένουν ανεπηρέαστα και από τα αλκάλια.

Το αστάρωμα δεν είναι πάντοτε αναγκαίο. Πολλές φορές το ρόλο αυτό παίζει μια επιπλέον στρώση από το ίδιο υλικό της βαφής. Αυτό όμως εξαρτάται από το είδος του υποστρώματος και το είδος της βαφής.
Αξίζει να εξετάσετε την πιθανότητα βαφής με μικρά, ηλεκτρικά πιστόλια ψεκασμού αν έχετε αρκετά εντελώς άδεια δωμάτια που πρέπει να καλύψετε με μπογιά, όπως για παράδειγμα όταν μετακομίζετε σε ένα καινούριο σπίτι.
Το πινέλο είναι ένα γνώριμο εργαλείο που μπορείτε να χειριστείτε και να ελέγξετε με ευκολία. Προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με ελάχιστη πείρα. Διαλέξτε ένα πινέλο με πολλές μακριές πυκνές τρίχες σε μέγεθος ανάλογο με τη δύναμη των χεριών σας. Ένα φαρδύ πινέλο 100 χιλιοστών είναι κατάλληλο για τους περισσότερους ανθρώπους.
Ο πιο γρήγορος τρόπος να βάψετε τοίχους και οροφές είναι η χρήση ρολού. Τα περισσότερα ρολά για ατομική χρήση έχουν πλάτος 180 ή 230 χιλιοστά. Όπως και μετα πινέλα, όσο πιο φαρδύ είναι το ρολό τόσο περισσότερη προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλετε για να τα κινήσετε – με άλλα λόγια αυτό που κερδίζετε σε επιφάνεια το χάνετε σε ενέργεια.
Συνήθως η βαφή γίνεται σε δυο ή περισσότερες στρώσεις. Μπορεί επίσης να απαιτηθεί η διάστρωση μια επιπλέον στρώσης μεταξύ προεπάλειψης και κύριας στρώσης βαφής, με μεγαλύτερη αραίωση. Η στρώση αυτή διευκολύνει την πρόσφυση της κύριας βαφής και επιπλέον εξασφαλίζει ομοιομορφία της χρωματικής επίστρωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν το βάψιμο;

Επαναβαφή Κτιρίου>Εσωτερικοί Χώροι Το  φρεσκάρισμα  της κατοικίας είναι καλό να γίνεται ανα 3 με 4 χρόνια. Έτσι υπάρχει μια περιοδική συντήρηση της κατοικίας που επιδιορθώνει της φθορές στο πέρασμα του χρόνου (σκουριά στα κάγκελα, φθαρμένα χρώματα κ.τ.λ.). Σε αυτήν την ενότητα αναφερόμαστε στο φρεσκάρισμα των εσωτερικών τοίχων (δωμάτια, υπόγεια) οι οποίοι είναι βαμμένοι αλλά δεν είναι  σπατουλαρισμένοι . Είναι βαμμένοι απευθείας στον  σοβά . Εάν θέλετε να φρεσκάρετε βαμμένες σπατουλαριστές επιφάνειες πηγαίνετε στην ενότητα  επαναβαφή εσωτερικών σπατουλαριστών χώρων . Το φρεσκάρισμα των εσωτερικών τοίχων γίνεται με απλά πλαστικά. Η διαδικασία εργασίας είναι η ίδια με την  επαναβαφή εξωτερικών χώρων . Τι πρέπει να γνωρίζω πριν το βάψιμο; Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν στους τοίχους υπάρχει κολλημένη κάπνα από τσιγάρο (π.χ. καφενεία, κέντρα διασκέδασης κ.τ.λ.) ή κάπνα από πυρκαγιά, θα πρέπει να προηγηθεί ειδική προεργασία ώστε να μονωθεί η κάπνα πριν το βάψιμο των τοίχων

ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ.. ΛΕΜΕ.(ΤΟ ΣΠΙΤΙ)

ΒΑΨΤΕ ΜΕ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ Photo copyright:  Yannis Pavlis Μετά απ΄όλα τα γενικά και "απλοϊκά" που περιελάμβανε   το πρώτο αφιέρωμα στο ...σπόρ , ήρθε η στιγμή του ...καλλιτεχνίζειν με το ρολό στο χέρι. Οι τιμές των επαγγελματιών του είδους έχουν φθάσει στα ύψη κι  όσο κι αν γκρινιάζετε ότι δεν έχετε στιγμή ελεύθερου χρόνου, ήρθε ίσως η ώρα να κόψετε ανούσιες ώρες ...τηλεθέασης, για να ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικότερο και κυρίως χρησιμότερο... Η  γενική φιλοσοφία της τεχνοτροπίας στο βάψιμο δεν είναι παρά η δημιουργία πάνω στην επιφάν εια του τοίχου ακαθόριστων, ασύμμετρων ή και πιο συγκεκριμένων σχεδίων και σχημάτων χωρίς, στις περισσότερες τεχνοτροπίες, να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο διακοσμητικό στοιχείο, παρά μόνο το ίδιο το χρώμα. Οι πιο πολλές ιδιαίτερες  τεχνικές  στο βάψιμο,  βασίζονται στον γενικό κανόνα της χρησιμοποίησης ΔΥΟ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, εκ των οποίων το ένα ΠΙΟ ΣΚΟΥΡΟ από το άλλο και κατά προτίμ

Τεχνοτροπίες Και Διακόσμηση

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ ΜΕ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ Η τεχνοτροπία με το σφουγγάρι είναι η πιο γνωστή από όλες τις τεχνοτροπίες, οι περισσότεροι την θεωρούν την πιο εύκολη, όμως και εδώ πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα για να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.Καταρχήν και εδώ πρέπει να κάνουμε σωστή επιλογή των χρωμάτων, έτσι για να είναι πετυχημένη πρέπει να κάνουμε σωστό δέσιμο των χρωμάτων.Στην τεχνοτροπία αυτή συνήθως το κάτω χρώμα είναι  η ανοιχτή απόχρωση και η πάνω η σκουρόχρωμη. Το καλό με αυτή την τεχνοτροπία είναι ότι όσο μεγάλη και αν είναι η επιφάνεια που θα περάσουμε , αυτή συνήθως δεν είναι κουραστική. Εδώ λοιπόν, εκτός των απαραίτητων εργαλείων , θα χρειαστούμε  επιπλέον ένα σφουγγάρι συνήθως για πολύ καλλίτερα αποτελέσματα ένα φυσικό. Βάφουμε λοιπόν καταρχήν τον τοίχο με το ανοιχτό χρώμα και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά Στη συνέχεια βρέχουμε  το σφουγγάρι και το στύβουμε, έπειτα το βουτάμε στο δεύτερο χρώμα τον ζελέ τεχνοτροπίας δηλαδή, και περνάμε ταμπονάροντας ή με κυκλικές κινή